fredag 18 april 2008

Stickade och tovade vantarDessa vantar har jag haft länge nu, de börjar bli slitna. Så till nästa vinter blir det till att sticka nya. Fick mönstret till de här vantarna va min lärare som jag hade när jag givk i skolan i Norge. Har producerat såna här tumvantar på löpande band sedan dess. De är lätta att sticka och väldigt användbara! Här bjuder jag in alla som vill att sticka dessa vantar till vintern. Lite långt borta nu kanske, men tillslut är det vinter igen!

Material: 100g ullgarn som går att tova (100% ull som inte är superwash), jag har använt garnet Tova från http://www.yllotyll.com/ men det går bra att använda lite grövre garn också. Rundsticka nr. 4,0, 40cm lång, Strumpstickor nr. 4,0.

Beskrivning:
 • Lägg upp 49 maskor på rundsticka nr. 4,0 och sticka två varv rätstickning fram och tillbaka på stickan (för att det inte ska bli så stramt).
 • Ta ihop arbetet och sticka sedan 17 cm slätstickning runt på stickan.
 • Sätt de 8 första maskorna för tummen på en tråd
 • Sticka ytterligare 14 cm slätstickning
 • Börja intagningar enligt följande: Sticka 4 maskor och sticka ihop 2 maskor, upprepa varvet ut. Sticka tre varv slätstickning. Sticka 3 maskor och sticka ihop 2, upprepa varvet ut. Sticka två varv slätstickning. Sticka 2 maskor och sticka ihop 2, upprepa varvet ut. Sticka ett varv. Sticka 1 maska och 2 ihop, upprepa varvet ut. Sticka ett varv. Sticka maskorna ihop 2 och 2 över hela varvet. Sticka ett varv. Fortsätt ta ihop 2 och 2 tills lagom många maskor återstår (4-6 st). Dra tråden genom resternade maskor. Byt under arbetets gång till strumpstickor nr. 4,0 när det börjar bli för stramt.
 • Tummen: Plocka upp de 8 maskorna på varje sida från tråden (16 maskor) och dra bort tråden, på strumpstickor nr. 4,0.
 • Plocka upp 4 maskor extra i kanterna så att det inte blir för stora hål. Totalt 20 maskor.
 • Fördela de jämt över de fyra strumpstickorna och sticka slätstickning i 8 cm.
 • Börja intagningarna. Sticka 2 maskor och 2 ihop, upprepa varvet ut. Sticka ett varv. Sticka 1 maska och 2 ihop, upprepa varvet ut. Sticka ett varv. Sticka ihop maskorna 2 och två varvet ut. Klipp av tråden och dra den genom restrerande maskor.
 • Sticka nästa vante likadant!
 • Fäst alla trådar med en stoppnål.
 • Dags att tvätta! Börja med 60 grader på tvättmaskinen tillsammans med något som är tungt (jeans eller lakan) för att få bästa tovnings effekt. Också en liten skvätt tvättmedel. Om de inte krympte tillräckligt kan de tvättas igen, då kanske på 40 grader.
 • När du har uppnått bra storlek, gärna mindre än de ska vara för det är bättre att töja ut de lite när de är blöta än att de är för stora. Töj dem till bra storlek och låt dem lufttorka.

Detta mönster passar både till ungdomar och vuxna eftersom man reglerar storleken med tovningen i maskinen. Du kan variera mönstret lite vid intagningarna beroende på hur spetsig du vill ha vanten och tummen (inte spetsig i detta mönster). Du kan också använda flera färger och sticka randiga vantar (använda samma garnkvalitet), men jag rekomenderar inte mönsterstickning för det har en tendens att bli konstigt i tovningen.

Hoppas någon vill prova! (kommentera gärna mönstret)
14 kommentarer:

Britt-Marie sa...

Hej

Detta mönster ska jag definitivt prova, ser spännande ut men inte på en gång.

Kram

Anonym sa...

Detta mönster var ju perfekt. Alla tjatade och sa
-Herregud vad vantarna är långa, skall det verkligen vara så?
Alla dessa kommentarer underlätade inte för mig att hålla tvivlen borta. Därför blev jag extra glad när makens brorson tog med sig vantarna till Boden där han skall göra lumpen. Passar ju bra för honom nu i Norrlandskylan.Stort tack för detta mönster....

sticksIDAn sa...

Hej!

Tack för ett bra mönster! Har nu stickat vantarna, syns på Ravelry. Ser fram emot att få använda dem!

Anonym sa...

Hej! Jag gjorde jättefina vantar med din beskrivning! Tack Susanne

Nathalie's life sa...

Hejsan! Hittade ditt gamla inlägg, och undrade, när man ska tvätta/tova dom. Ska man ha ngt inuti vantarna. T.ex ihopskrynklat tidningspapper? Klibbar dom inte ihop sig annars? :)
Tacksam för svar!

Tiol sa...

Jag har nu stickat 3 par vantar och hunnit tova 2 av dessa par, helt underbart toppenmönster. Jag slängde i vantarna med en stor handduk och lite tvättmedel bara,( fast jag vet att man inte behöver säger en del) inget sköljm, och de blev så otroligt bra. Supertack, för ett toppenmönster.
Tack, från Tina i Falun

Kerstin sa...

Har precis skrivit ut mönstret, Skall Bara sticka klart min snurrsjal innan jag börjar på vantarna.
Tack för beskrivningen.

Liisa sa...

Tack för att du delade med dig av mönstret! Mina vantar blev perfekta! Finns på min blogg. :)

Unknown sa...

Jättenöjd jag också!
Om man ska göra till herr får man göra dem lite större eller inte tvätta på 60 grader kanske. Jag hade 2-trådigt ullgarn som var ganska strävt och som blev hur mjukt och skönt som helst efter tovningen! Toppen!
/Christina

Anonym sa...

Mycket bra mönster! Har stickat sju par, alla lika fina! Tack.

Unknown sa...

Ska det verkligen tvättas i 60 grader. Vantarna blev mikroskopiska. Totalt misslyckat ����

Unknown sa...

Äntligen! I found it! Heureka 🥳🥳
Ett lättförståeligt och inspirerande och rakt-på instruktioner!!!

Anonym sa...

Jättebra mönster!
Blir varma fina vantar.

Adna sa...

Tack för dessa tips! J